1.Ce este navigarea si de ce este importanta?
Navigarea spatiala se refera la procesul de determinare si mentinere a traiectoriei dintr-un loc la altul. Este o abilitate complexa care se sprijina pe numeroase procese cognitive si perceptive, care pot varia in functie de faptul ca persoana se afla in imprejurari familiar sau intr-un mediu nou.
Oamenii se sprijina pe doua sisteme de referinta sau sisteme de coordonare atunci cand navigheaza: egocentric si alocentric. Cadrul de referinta egocentric inseamna encodarea informatiilor spatiale din punctul de vedere al persoanei. Pentru a naviga spatial in mediu, individual va trebui sa colecteze informatii senzorio-motorii care ii permit sa isi localizeze pozitia in spatiu, sa inteleaga unde se afla in relatie cu alte obiecte (distant dintre ei si obiect) si propria miscare. Cadrul de referinta egocentric inseamna asocieri stimul-raspuns bine invatate intre un reper particular si miscarea corporala care este ceruta ca raspuns la acest reper (sa o iei la stanga la piscina si apoi la dreapta la Centrul de Zi). Acest proces este implicat in invatarea rutelor fixate si a rezultatelor in invatarea proceduralizata. Aceasta inseamna ca pe rutele familiare, indivizii probabil ca vor utiliza raspunsuri automate invatate atunci cand intalnesc repere particulare familiare.
Invers, cadrul de referinta alocentric se bazeaza pe harti care nu sunt centrate pe sine. Acestea sunt ‘harti cognitive’ care sunt stocate in memoria de lunga durata, si permit unei persoane sa navigheze flexibil in mediul sau (opus invatarii mai proceduralizate). Utilizand acest cadru de referinta, un individ este capabil sa aleaga in mod flexibil cum sa procedeze intr-un anumit punct de decizie in functie de scopurile sale si de starile interne. De exemplu, daca ii este foame se poate intoarce la stanga pentru a intra in restaurant, sau daca are nevoie la toaleta se poate intoarce spre dreapta. Aceste harti cognitive contin informatii despre relatiile spatiale dintre locatii, locuri si repere in lume, opuse informatiilor dintre navigator si aceste locuri, locatii si repere (asa cum este in cazul cadrului de referinta egocentric). Aceste harti cognitive ofera o reprezentare a informatiei spatiale care nu se schimba pe masura ce persoana se misca in mediu. Cadrul de referinta alocentric ii permite individului sa planifice utilizand o cale mai scurta si sa devina orientat catre locatii pe care nu le vede, sprijinindu-se pe indicia de distanta care sunt independente.
Strategiile alocentrica si egocentrica co-exista atunci cand un individ se misca intr-un mediu. Indivizii care sunt buni la navigare vor putea sa treaca de la un cadru de referinta la altul in functie de cea mai buna abordare a situatiei cu care se confrunta. A fi capabil sa navighezi in medii familiar si in medii noi este o cerinta fundamentala a vietii de zi cu zi. Cei care se straduiesc sa auto-navigheze vor solicita des sprijin de la ajutoare externe pentru a face acest lucru (asa cum sunt alte persoane de la dispozitivele de tehnologii asistive), si acest lucru poate avea consecinte in detrimentul independentei lor si al stimei de sine.
2. Care este impactul dementei asupra abilitatilor de navigare ale unei persoane?
Pe parcursul procesului de imbatranire, cercetarile au demonstrate ca schimbarile structurale au loc in arii specific ale creierului care pot avea un impact advers asupra abilitatii individuale de navigare. Aceasta include contractarea in structurile frontale ale creierului si ale intregului corp striat (cu impact tipic asupra strategiilor egocentrice) la fel ca reducerea volumului hipocampusului (asociat cu strategiile alocentrice si invatarea spatiala mai generala). Cu toate acestea, la persoanele care traiesc cu deficit cognitiv usor si dementa, aceste diferente de navigare sunt mai pronuntate din cauza leziunilor din creier. De exemplu, dezorientarea topografica (harti ale regiunilor sau localitatilor) este una dintre problemele cele mai comune la persoanele cu Boala Alzheimer si este considerata unul dintre primele simptome ale acestei patologii.
Persoanele cu Boala Alzheimer au probleme particulare cu mediile de invatare nefamiliare (probabil cauzate de neurodegenerarea hipocampala). Dificultatile specifice de navigare pe care le pot intalni sunt:
- Reamintirea traseelor pre-invatate, evaluarea directiei si desenarea unui traseu pe o harta
- Recunoasterea reperelor, locatia reperelor pe harti 2D, reamintire libera a reperelor intalnite si reamintirea ordinii temporale a reperelor
- Perceptia miscarii vizuale (mai degraba decat afectarea memoriei) ducand la performanta scazuta in orientarea topografica, testele de condus si sarcinile de invatare a traseului
- Strategiile alocentrice si egocentrice care duc la probleme cu crearea si utilizarea hartilor cognitive ale mediului si calcularea informatiilor despre pozitia corpului pentru auto-orientare
- Memoria spatiala pe termen scurt si perceptia spatiala prezervata
3. Cum pot fi folosite Jocurile Serioase bazate pe navigare de catre persoane cu dementa?
Performantele la sarcinile de navigare in locatiile lumii reale sunt inalt corelate cu performantele realitatii virtuale (RV). Aceasta inseamna ca sarcinile computerizate si Jocurile Serioase, unde mediile pot fi mai usor manipulate si riguros controlate, sunt preferate ca un mijloc pentru a intelege mai bine dificultatile navigationale pe care persoanele cu dementa le pot intalni in vietile lor zilnice. Cercetatorii si practicienii utilizeaza aceste sarcini de RV si Jocurile Serioase pentru a le permite sa monitorizeze performantele de naviguare individuale pe masura ce imbatranesc. Aceasta le permite sa detecteze o posibila instalare precoce a dementei (sau mai specific a Bolii Alzheimer) si de asemenea, sa exploreze, si sa sugereze modalitati pentru decidenti de a creste independent persoanelor care traiesc cu aceasta boala prin crearea unor medii supportive prietenoase pentru dementa (cum ar fi crearea unor repere adecvate si semnalizarea pentru a sustine navigarea atat in mediul exterior cat si intr-o institutie de ingrijire). Aceste imbunatatiri in design-ul schemei pot compensa abilitatile afectate si reduce dezorientarea pentru cei cu dementa. Aceasta ar imbunatati calitatea vietii si starea de bine a acestor personae, permitand cel mai inalt posibil nivel de independent ce poate fi mentinut, ar reduce incarcatura de munca a ingrijitorilor si profesionistilor din sanatate, si ar usura tranzitia mutarii in institutii de ingrijire (daca este necesar).
Jocurile Serioase care sunt disponibile pe aceasta platforma online si permit oamenilor sa isi utilizeze abilitatile de navigare si orientare sunt:
- In Cautarea Eroului Marii
- Google Earth (Pamant)
- Jocurile Labirint
- Jocuri de conducere si parcare
- Gradina virtuala
- Supermarket